Sla is een belangrijk onderdeel van ieder Italiaans menu. Ook in Nederland wordt de diversiteit de laatste jaren snel groter, maar de consumptie in Italië is toch nog altijd veel hoger. We hebben onderstaande tabel gemaakt om een beeld te krijgen van de namen van slasoorten in Italië en hun Nederlandse tegenhangers. Mocht u er meer verstand van hebben dan wij en verbeteringen willen voorstellen of aanvullingen hebben, houden
wij ons aanvevolen.

Naam (I)

Nederlandse variant

Eigenschappen en
Smaak
Foto
Misticanza
Insalata mista
Gemengde sla. 30 g ijsbergsla
20 g veldsla
20 g rucola
30 g kropsla
20 g krulandijvie
3 g extravergine olijfolie
Lattuga

Lactuca Sativa va. Capitata
De Nederlandse superster.
De gewone kropsla.
 
Riccia
Ricciolina
Endivia
Indivia

Cichorium Endivia var. crispum
Krulandijvie
Frisé
Zacht en kan rauw gegeten worden. Licht bittere smaak. De bittere pit moet eruit gesneden worden.
Scarola
Indivia

Cichorium Endivia var. latifolium
Andijvie In Italië rauw gegeten.  
Insalata Belga
Indivia Belga

Cicorium Intybus var. foliosum (?)
Witlof
Witloof
Kan rauw of gestoofd worden gegeten. Bittere smaak. In Italië geïmporteerd uit België.
Insalata Romana

Lactuca Sativa var. longifolia
Romeinse Sla
Romaanse sla
Romaine
Bindsla
Iets wranger dan kropsla. Binnenste bladeren zijn zacht en goed rauw te eten. Wordt ook gestoofd gegeten. Kan in de plaats van spinazie worden gebruikt.
Lactuca Sativa var. crispa Snijsla    
Lactuca Sativa var. foliosa Pluksla    
Rossa di Trento
Radicchio Rosso Invernale

Cichorium Intybus
Roodloof
Roodlof
Rode sla
Licht bittere smaak
Lattughella
SonginoValeriana
Valerianella

Locusta var. oleracea
Veldsla
Ezelsoren
Zachte, nootachtige smaak
Lollo Rosso

Lactuca Sativa var. acephala
Lollo Rosso
Lollo Rossa
Rode sla
Neutrale smaak
Rucola
Rughetta Selvatica

Eruca Vesicaria subsp. sativa
Rucola Pittige, karakteristieke smaak.
Rughetta
Rucola coltivata 

Eruca Vesicaria
Rucola Minder pittig dan wilde rucola.
Moretta

Lactuca Sativa var. foliosa
Eikenbladsla
Krulsla
Mals en zacht met een licht nootachtige smaak.
Radicchio Rosso di Chioggia

Cichorium Intybus
Roodlof
Roodloof
Rode sla
Familie van de witlof, maar meestal rauw gegeten. Licht bittere smaak. Kan vaak in de plaats van andijvie worden gebruikt.
Radicchio Rosso Trevignano

Cicorium Intybus
Roodlof
Roofloof
Rode sla
Familie van de witlof, maar meestal rauw gegeten. Licht bittere smaak.
Radicchio Rosso Veronese

Cicorium Intybus
Roodlof
Roodloof
Rode sla
Houdt het midden tussen radicchio en witlof. Rauw te eten. Licht bittere smaak.
Lollo Verde

Lactuca Sativa
Lollo Verde  
Cicoria dei Campi

Cicorium Intybus var. foliosum
 
Indivia Scarola

Lactuca sativa var. capitata
IJsbergsla
IJssla
Bros, knapperig en toch mals. Wat geurigeren pittiger dan kropsla.
Cicorino

Cichorium Intybus var. foliosum (?)
Groenlof
Suikerbrood
 
Crescione Coltivato

Lepidium Sativum
Tuinkers