Naam (I) / Naanm (Lat.) |
Nederlandse variant |
Eigenschappen en Smaak |
Foto |
Misticanza Insalata mista |
Gemengde sla. | 30 g ijsbergsla 20 g veldsla 20 g rucola 30 g kropsla 20 g krulandijvie 3 g extravergine olijfolie |
|
Lattuga Lactuca Sativa va. Capitata |
De Nederlandse superster. De gewone kropsla. |
||
Riccia Ricciolina Endivia Indivia Cichorium Endivia var. crispum |
Krulandijvie Frisé |
Zacht en kan rauw gegeten worden. Licht bittere smaak. De bittere pit moet eruit gesneden worden. | |
Scarola Indivia Cichorium Endivia var. latifolium |
Andijvie | In Italië rauw gegeten. | |
Insalata Belga Indivia Belga Cicorium Intybus var. foliosum (?) |
Witlof Witloof |
Kan rauw of gestoofd worden gegeten. Bittere smaak. In Italië geïmporteerd uit België. | |
Insalata Romana Lactuca Sativa var. longifolia |
Romeinse Sla Romaanse sla Romaine Bindsla |
Iets wranger dan kropsla. Binnenste bladeren zijn zacht en goed rauw te eten. Wordt ook gestoofd gegeten. Kan in de plaats van spinazie worden gebruikt. | |
Lactuca Sativa var. crispa | Snijsla | ||
Lactuca Sativa var. foliosa | Pluksla | ||
Rossa di Trento Radicchio Rosso Invernale Cichorium Intybus |
Roodloof Roodlof Rode sla |
Licht bittere smaak | |
Lattughella Songino Valerianella Locusta var. oleracea |
Veldsla Ezelsoren |
Zachte, nootachtige smaak | |
Lollo Rosso Lactuca Sativa var. acephala |
Lollo Rosso Lollo Rossa Rode sla |
Neutrale smaak | |
Rucola Rughetta Selvatica Eruca Vesicaria subsp. sativa |
Rucola | Pittige, karakteristieke smaak. | |
Rughetta Rucola coltivata Eruca Vesicaria |
Rucola | Minder pittig dan wilde rucola. | |
Moretta Lactuca Sativa var. foliosa |
Eikenbladsla Krulsla |
Mals en zacht met een licht nootachtige smaak. | |
Radicchio Rosso di Chioggia Cichorium Intybus |
Roodlof Roodloof Rode sla |
Familie van de witlof, maar meestal rauw gegeten. Licht bittere smaak. Kan vaak in de plaats van andijvie worden gebruikt. | |
Radicchio Rosso Trevignano Cicorium Intybus |
Roodlof Roofloof Rode sla |
Familie van de witlof, maar meestal rauw gegeten. Licht bittere smaak. | |
Radicchio Rosso Veronese Cicorium Intybus |
Roodlof Roodloof Rode sla |
Houdt het midden tussen radicchio en witlof. Rauw te eten. Licht bittere smaak. | |
Lollo Verde Lactuca Sativa |
Lollo Verde | ||
Cicoria dei Campi Cicorium Intybus var. foliosum |
Wilde cichorei | ||
Indivia Scarola Lactuca sativa var. capitata |
IJsbergsla IJssla |
Bros, knapperig en toch mals. Wat geurigeren pittiger dan kropsla. | |
Cicorino Cichorium Intybus var. foliosum (?) |
Groenlof Suikerbrood |
||
Crescione Coltivato Lepidium Sativum |
Tuinkers |