Belpaese.nl is een online magazine voor liefhebbers van kunst en cultuur in het algemeen en Italië in het bijzonder. U vindt hier een grote hoeveelheid verdiepende
informatie en achtergronden.
Sinds oktober 2005 is de site al
keer geraadpleegd.
Gebruik het menu aan de bovenzijde om snel uw weg te vinden op deze site.
Tijdens de coronacrisis ben ik begonnen met het maken van kunstlessen op video. Dit is de eerste van dertien korte videolessen over de renaissance en de barok.
In deze les ga ik uitleggen hoe de renaissance kon ontstaan dankzij de groei van de steden en het ontstaan van een stedelijke elite.
De nieuwe stedelijke elite vroeg ook om een nieuw soort kunst die niet meer uitsluitend geworteld was in de christelijke traditie van kerk en platteland maar ook teruggreep op de stedelijke cultuur van de oudheid. In deze les ga ik je laten zien wat voor kunst dat was en waarvoor die diende. Daarvoor reizen we naar Siena en Venetië in Italië en we maken een uitstapje naar Augsburg, waar de Fuggers de "Duitse Medici" werden.
Het zogenaamde humanisme is het gedachtegoed achter de renaissance. In deze videoles ga ik uitleggen wat het humanisme inhield en hoe het bijdroeg aan de ontwikkeling van een nieuw soort kunst. We gaan daarvoor naar eerst naar Bologna, waar Petrarca studeerde en dan naar Florence, waar Filippo Brunelleschi de koepel bouwde die het begin van de renaissance markeert.
De denkwereld van de heidense oudheid viel op het eerste gezicht nauwelijks te combineren met de Christelijke geloofsleer. Toch raakte de oudheid ook bij de hoge geestelijkheid in de mode.
Tot wat voor soort kunst dat leidde en dat deze mode niet geheel zonder gevaren was, ga ik je vertellen in deze videoles.
Kunst werd in de renaissance onder meer ingezet om het prestige van de rijke opdrachtgevers te vergroten en mythes rond zichzelf te laten creëren. Deze keer reizen we onder meer naar Ferrara, waar de familie d'Este prachtige kunstwerken liet maken, naar Toscane waar we de ideale renaissancestad Pienza bezoeken en naar Tivoli in Latium, waar de meest spectaculaire tuin uit de renaissance te vinden is.
In de renaissance kregen kunstenaars een veel betere sociale en economische positie dan de kunstenaars in de middeleeuwen hadden gehad. In plaats van als ambachtslieden werden ze nu gezien als genieën. Kunstenaars als Mantegna, Giulio Romano en Monteverdi werden vorstelijk beloond en behandeld, zolang ze hun opdrachtgevers maar wisten te verheerlijken en vermaken.
In deze lange les veel aandacht voor de dans- en muziekgeschiedenis.
Terwijl Maarten Luther een scheuring van de Rooms Katholieke kerk in gang zette, de macht op het Italiaanse schiereiland door Spanjaarden werd overgenomen en de Italiaanse staatjes op vrijwel alle gebieden in een crisis geraakten, bereikte de kunst van de Renaissance met Michelangelo haar hoogtepunt.
Deze les gaat over die turbulente periode.
De enige stad in Italië die niet te lijden had van de talrijke oorlogen, plundertochten en de uiteindelijke Spaans-Katholieke onderdrukking was Venetië. Omgeven door de zee was de stad onneembaar en dus hield de geest van de renaissance hier het langst stand en ging het vrolijke leven er gewoon door. In deze les bespreek ik bouwwerken van Sansovino en Palladio en schilderijen van Bassano en Veronese.
Ziet u hiernaast ook een man die zijn hoofd heeft gestoken door een doek dat op een schildersezel staat?
Dan bent u ook meegegaan in de illusie die een kunstenaar u heeft voorgeschoteld. In feite is dit dit een foto van een écht linnen doek met daarop kleuren, lijnen en vlakken van verf.
Hoe komt het dat de mensen toch een man en een schildersdoek zien?
De kunst van het tekenen en schilderen bestaat voor een groot deel uit het doordacht gebruiken van vormen, kleuren, licht, ruimte en tal van andere beeldaspecten. Grote kunstenaars gebruiken die beeldaspecten zó goed dat ze niet alleen mooie afbeeldingen van iets maken of 'iets vertellen' met hun kunstwerken, maar ook onvoorstelbare dingen als stemming, sfeer en bepaalde gevoelens kunnen overbrengen op de toeschouwer.
Ik geef het onmiddellijk toe: onze vakantiefoto's zijn anders dan de doorsnee vakantiefoto's. Als fanatieke liefhebbers én fotografen van kunst en cultuur speuren we Italië (en ook de rest van Europa) af op zoek naar grote en kleine kunstschatten.
Niets is spannender dan een vergeten Romeins aquaduct, een rotskerk ergens in een kloof in Apulië of een Etruskisch graf waarvoor niemand meer belangstelling lijkt te hebben.
Maar ook de grote monumenten, waarvoor je tegenwoordig achteraan moet aansluiten in de rij, mijden we niet. En dan de Italiaanse steden en dorpen: tijdmachines waarin je moeiteloos door de eeuwen zapt.
Misschien maken onze foto's iets van onze fascinatie voor deze onderwerpen voelbaar.
De fotopagina is nu nog overzichtelijker en we hebben 'albums' toegevoegd, waarmee je op een aantrekkelijke en makkelijke manier de mooiste foto's met betrekking tot een bepaalde stad, streek of een bepaald thema kunt bekijken.
Jacopo Bassano is in Nederland een tamelijk onbekende schilder. In Italië is het een grote naam die past in het rijtje Titiaan, Tintoretto en Veronese. Dat het in Nederland een tamelijk onbekende schilder is, bleek wel toen een schilderij dat alle kenmerken van een Bassano vertoont, opdook op een veiling in Utrecht en in de catalogus stond beschreven als "Europese School: de aankondiging van de geboorte van Christus, olieverf op doek. 18e eeuw".
Het doel van deze site was oorspronkelijk het bieden van een startpunt aan scholieren maar is nu meer in het algemeen het bevorderen van een 'intelligent toerisme'. Dat wil in ons geval zeggen: een toerisme met kennis van en respect voor de geschiedenis, cultuur, natuur en taal van het Italië. Op deze pagina lees je alles over deze site en over de maker ervan.
We hebben de pagina's over de algemene kunst- en cultuurgeschiedenis weer wat verbeterd. Zo hebben we veel lijstjes met kenmerken toegevoegd die erg handig zijn bij het bestuderen van de stof. Ideaal om voor de onderwerpen van het vak Kunst (algemeen) een helder chronologisch overzicht te krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina over cultuur van het moderne.
Iedereen kent natuurlijk het Rome uit de oudheid (Colosseum) of uit de renaissance (Michelangelo). Het middeleeuwse Rome springt iets minder in het oog. Toch is er uit die periode heel veel te zien en is dat ook nog eens uitermate mysterieus en fascinerend. Vooral de fonkelende mozaïeken in de schaars verlichte kerken spreken erg tot de verbeelding.
Er zijn in Italië duizenden kastelen. De meeste daarvan zijn moeilijk toegankelijke en schilderachtige ruïnes. Sommige zijn echter goed bewaard gebleven en geven zo een beeld van het leven van de elite in de middeleeuwen en renaissance. Op deze pagina vind je uitleg over de verschillende onderdelen van een kasteel en hun (militaire) functie en ook over de verschillende typen kastelen. De nadruk ligt natuurlijk op Italië.
Uit de 'duistere' middeleeuwen, tussen de val van het West-Romeinse Rijk en het Romaans, is niet zo heel veel bewaard gebleven. In de tijd van de volksverhuizingen werd er in Italië waarschijnlijk meer vernield dan gebouwd. Toch is deze periode heel belangrijk voor het ontstaan van de Europese cultuur. Onder Karel de Grote werd een groot deel van Europa zelfs even een eenheid en daarna ontstonden de eerste contouren van het huidige Europa.
Langzamerhand zijn we alle middeleeuwse burchtstadjes van Italië aan het beschrijven en in kaart aan het brengen. De informatie is terug te vinden via de Monumentenatlas. De Veneto was al zo goed als klaar en nu hebben we ook alle bezienswaardige dorpen van Toscane aan de atlas toegevoegd.
Met onze monumentenatlas kun je op je computer maar ook overal op je mobiel of tablet snel informatie vinden over bezienswaardigheden. We hebben nu de belangrijkste monumenten van Rome in de oudheid beschreven en in kaart gebracht.
De foto's van Belpaese.nl zijn al meer dan 4,2 miljoen keer bekeken.
Alle foto's zijn nu ook in full HD- formaat te zien!
Waar en wanneer is het in Italië goed weer?
Op onze pagina over weer en klimaat vindt u overzichtelijke kaartjes en een klimaattabel, waardoor dat snel duidelijk wordt.
Alle bezienswaardigheden die we tijdens onze internationaliseringsreis naar Bassano del Grappa in de Veneto bekijken, staan in de monumentenatlas!
Ook mobiel te bekijken met handige kaartjes voor de locatie en gps-bepaling van je eigen positie.
Commissaris Montalbano is een romanfiguur die de hoofdrol speelt in een aantal novelles en romans van de Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri. Van de boeken is een tv-serie gemaakt die in Italië razend populair is. Salvo Montalbano woont en werkt in de fictieve plaats Vigata, in de gemeente Montelusa. De tv-serie is opgenomen op de mooiste locaties van Sicilië. In deze video laat Maarten je zien waar je ze kunt vinden.
Het schetsen van een portret van een volk is een hachelijke onderneming. Om een portret goed te laten lijken, is het namelijk noodzakelijk datgene wat opvalt uit te vergroten, ook de wat minder fraaie trekjes. Toch doen we een poging tot een karakterschets.
In het noordoosten van Italië heeft de Grande Guerra diepe wonden geslagen die nog altijd niet helemaal zijn geheeld. Hoe zat dat nou precies met Italië en de eerste Wereldoorlog?
Hebt u een site die een vermelding op belpaese.nl waard is en bent u bereid een link te plaatsen naar Belpaese.nl?
Dan is het misschien een goed idee links te ruilen.
Wat kan je zoal eten in Italië?
We hebben de klassiekers voor u verzameld. Sommige met recept, om zelf uit te proberen.