kop
        Steun ons!       Vermelding op Belpaese.nl?

Welkom op belpaese.nl

Belpaese.nl is een online magazine voor liefhebbers van kunst en cultuur in het algemeen en Italië in het bijzonder. U vindt hier een grote hoeveelheid verdiepende informatie en achtergronden.
Sinds oktober 2005 is de site al keer geraadpleegd.
Gebruik het menu aan de bovenzijde om snel uw weg te vinden op deze site.


Borghi della Toscana

We hebben uitgezocht wat de meest schilderachtige dorpen van Toscane zijn en er informatie over verzameld. Bovendien is met handige kaartjes precies te zien waar ze liggen. De informatie is te vinden in de Monumentenatlas.


2017 Anno dei Borghi

Toeristen in ItaliŽ bezoeken meestal de meren, het strand en de (overvolle) kunststeden. De kleine centra krijgen veel minder aandacht. Daarom was 2017 het jaar van de borghi, de middeleeuwse burchtstadjes die over heel het schiereiland verspreid liggen, vaak afgelegen in de bergen. In deze borghi is de sfeer van het oude ItaliŽ veel meer voelbaar dan in de toeristische gebieden en worden folkloristische, religieuze en culinaire tradities bewaard en gekoesterd.


Oudheid in Rome

Met onze monumentenatlas kun je op je computer maar ook overal op je mobiel of tablet snel informatie vinden over bezienswaardigheden. We hebben nu de belangrijkste monumenten van Rome in de oudheid beschreven en in kaart gebracht.


Foto-album

De foto's van Belpaese.nl zijn al miljoenen keer bekeken.
Alle foto's zijn nu ook in groot fomaat te bekijken!


Nuvole Bianche, Ludovico Einaudi

Wat doe je als je het huiswerk even helemaal zat bent? Je vlucht via de witte wolken in je dromen en je belandt in het prachtige ItaliŽ. Maar ook achter die ideale droomwereld blijkt een harde werkelijkheid van stress en haast te schuil te gaan...
Bekijk en beluister deze vertolking van deze prachtige pianomuziek van Ludovico Einaudi, gespeeld door Maarten.


Google foto-albums

Aan onze fotopagina hebben we aantal webalbums op Google. Deze albums zijn vooral bedoeld de sfeer van een bepaalde streek of stad weer te geven, zonder uitvoerige documentatie dus.
Geniet mee en laat je inspireren door de vele prachtige foto's!


Cinema Belpaese

Inmiddels hebben we al aardig wat video's verzameld en gemaakt en is het tijd ze eens overzichtelijk bij elkaar te zetten.
Daar hebben we een nieuwe pagina voor aangemaakt onder de naam Nuovo Cinema Belpaese.


Weer en klimaat

Waar en wanneer is het in Italië goed weer?
Op onze pagina over weer en klimaat vindt u overzichtelijke kaartjes en een klimaattabel, waardoor dat snel duidelijk wordt.


Monumentenatlas

Alle bezienswaardigheden die we tijdens onze internationaliseringsreis naar Bassano del Grappa in de Veneto bekijken, staan nu in de monumentenatlas!
Ook mobiel te bekijken met handige kaartjes voor de locatie en gps-bepaling van je eigen positie.


I luoghi del commissario Montalbano

Commissaris Montalbano is een romanfiguur die de hoofdrol speelt in een aantal novelles en romans van de Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri. Van de boeken is een tv-serie gemaakt die in ItaliŽ razend populair is. Salvo Montalbano woont en werkt in de fictieve plaats Vigata, in de gemeente Montelusa. De tv-serie is opgenomen op de mooiste locaties van SiciliŽ. In deze video laat Maarten je zien waar je ze kunt vinden.


Reis ABC

Op deze pagina hebben we een aantal eigenaardigheden van Italië alfabetisch opgesomd. Daar tussendoor noemen we ook een aantal dingen die kenmerkend zijn voor Italië, zodat je weet wanneer je er bent.


Nieuwe videoclip Giovanni Allevi

Come sei veramente? We hebben geprobeerd deze prachtige pianomuziek van Giovanni Allevi te 'vertalen' naar een videoclip. Maarten en Ester spelen in Parijs en Utrecht. Maarten speelt bovendien het stuk op de piano!


DE Italiaan

Het schetsen van een portret van een volk is een hachelijke onderneming. Om een portret goed te laten lijken, is het namelijk noodzakelijk datgene wat opvalt uit te vergroten, ook de wat minder fraaie trekjes. Toch doen we een poging tot een karakterschets.


Toerisme in ItaliŽ

De aantrekkingskracht van ItaliŽ is van alle tijden. Steeds is er een stroom mensen geweest die vanuit het blubberige noorden de Alpen overstak om in het zonnige zuiden zijn heil te zoeken. Wat is het toch dat hen zo aantrekt?


Eerste Wereldoorlog

In het noordoosten van Italië heeft de Grande Guerra diepe wonden geslagen die nog altijd niet helemaal zijn geheeld. Hoe zat dat nou precies met Italië en de eerste Wereldoorlog?


Samenvatting Belpaese

Voor wie er weinig voor voelt de vele lappen tekst op deze site door te worstelen, maar toch degelijke informatie over Italië wil, is er nu een samenvatting. Alle basisinformatie over Italië overzichtelijk bijeen.


Ruillink plaatsen?

Hebt u een site die een vermelding op belpaese.nl waard is en bent u bereid een link te plaatsen naar Belpaese.nl?
Dan is het misschien een goed idee links te ruilen.


Italiaanse keuken

Wat kan je zoal eten in Italië?
We hebben de klassiekers voor u verzameld. Sommige met recept, om zelf uit te proberen.


Capaci 1992

En verder: