kop
        Steun ons!       Vermelding op Belpaese.nl?

Welkom op belpaese.nl

Belpaese.nl is een online magazine voor liefhebbers van kunst en cultuur in het algemeen en Italië in het bijzonder. U vindt hier een grote hoeveelheid verdiepende informatie en achtergronden.
Sinds oktober 2005 is de site al keer geraadpleegd.
Gebruik het menu aan de bovenzijde om snel uw weg te vinden op deze site.Beeldaspecten

Ziet u hiernaast ook een man die zijn hoofd heeft gestoken door een doek dat op een schildersezel staat?
Dan bent u ook meegegaan in de illusie die een kunstenaar u heeft voorgeschoteld. In feite is dit dit een foto van een écht linnen doek met daarop kleuren, lijnen en vlakken van verf.
Hoe komt het dat de mensen toch een man en een schildersdoek zien?
De kunst van het tekenen en schilderen bestaat voor een groot deel uit het doordacht gebruiken van vormen, kleuren, licht, ruimte en tal van andere beeldaspecten. Grote kunstenaars gebruiken die beeldaspecten zó goed dat ze niet alleen mooie afbeeldingen van iets maken of 'iets vertellen' met hun kunstwerken, maar ook onvoorstelbare dingen als stemming, sfeer en bepaalde gevoelens kunnen overbrengen op de toeschouwer.


Fotopagina vernieuwd

Ik geef het onmiddellijk toe: onze vakantiefoto's zijn anders dan de doorsnee vakantiefoto's. Als fanatieke liefhebbers én fotografen van kunst en cultuur speuren we ItaliŽ (en ook de rest van Europa) af op zoek naar grote en kleine kunstschatten.
Niets is spannender dan een vergeten Romeins aquaduct, een rotskerk ergens in een kloof in ApuliŽ of een Etruskisch graf waarvoor niemand meer belangstelling lijkt te hebben.
Maar ook de grote monumenten, waarvoor je tegenwoordig achteraan moet aansluiten in de rij, mijden we niet. En dan de Italiaanse steden en dorpen: tijdmachines waarin je moeiteloos door de eeuwen zapt.
Misschien maken onze foto's iets van onze fascinatie voor deze onderwerpen voelbaar.
De fotopagina is nu nog overzichtelijker en we hebben 'albums' toegevoegd, waarmee je op een aantrekkelijke en makkelijke manier de mooiste foto's met betrekking tot een bepaalde stad, streek of een bepaald thema kunt bekijken.


Een Bassano in Utrecht

Jacopo Bassano is in Nederland een tamelijk onbekende schilder. In ItaliŽ is het een grote naam die past in het rijtje Titiaan, Tintoretto en Veronese. Dat het in Nederland een tamelijk onbekende schilder is, bleek wel toen een schilderij dat alle kenmerken van een Bassano vertoont, opdook op een veiling in Utrecht en in de catalogus stond beschreven als "Europese School: de aankondiging van de geboorte van Christus, olieverf op doek. 18e eeuw".


Over deze site

Het doel van deze site was oorspronkelijk het bieden van een startpunt aan scholieren maar is nu meer in het algemeen het bevorderen van een 'intelligent toerisme'. Dat wil in ons geval zeggen: een toerisme met kennis van en respect voor de geschiedenis, cultuur, natuur en taal van het ItaliŽ. Op deze pagina lees je alles over deze site en over de maker ervan.


Kunst- en cultuurgeschiedenis

We hebben de pagina's over de algemene kunst- en cultuurgeschiedenis weer wat verbeterd. Zo hebben we veel lijstjes met kenmerken toegevoegd die erg handig zijn bij het bestuderen van de stof. Ideaal om voor de onderwerpen van het vak Kunst (algemeen) een helder chronologisch overzicht te krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina over cultuur van het moderne.


Rome in de middeleeuwen

Iedereen kent natuurlijk het Rome uit de oudheid (Colosseum) of uit de renaissance (Michelangelo). Het middeleeuwse Rome springt iets minder in het oog. Toch is er uit die periode heel veel te zien en is dat ook nog eens uitermate mysterieus en fascinerend. Vooral de fonkelende mozaïeken in de schaars verlichte kerken spreken erg tot de verbeelding.


Kastelen

Er zijn in Italië duizenden kastelen. De meeste daarvan zijn moeilijk toegankelijke en schilderachtige ruïnes. Sommige zijn echter goed bewaard gebleven en geven zo een beeld van het leven van de elite in de middeleeuwen en renaissance. Op deze pagina vind je uitleg over de verschillende onderdelen van een kasteel en hun (militaire) functie en ook over de verschillende typen kastelen. De nadruk ligt natuurlijk op ItaliŽ.


Geschiedenis vroege middeleeuwen

Uit de 'duistere' middeleeuwen, tussen de val van het West-Romeinse Rijk en het Romaans, is niet zo heel veel bewaard gebleven. In de tijd van de volksverhuizingen werd er in ItaliŽ waarschijnlijk meer vernield dan gebouwd. Toch is deze periode heel belangrijk voor het ontstaan van de Europese cultuur. Onder Karel de Grote werd een groot deel van Europa zelfs even een eenheid en daarna ontstonden de eerste contouren van het huidige Europa.


Borghi della Toscana

Langzamerhand zijn we alle middeleeuwse burchtstadjes van ItaliŽ aan het beschrijven en in kaart aan het brengen. De informatie is terug te vinden via de Monumentenatlas. De Veneto was al zo goed als klaar en nu hebben we ook alle bezienswaardige dorpen van Toscane aan de atlas toegevoegd.


Oudheid in Rome

Met onze monumentenatlas kun je op je computer maar ook overal op je mobiel of tablet snel informatie vinden over bezienswaardigheden. We hebben nu de belangrijkste monumenten van Rome in de oudheid beschreven en in kaart gebracht.


Foto-album

De foto's van Belpaese.nl zijn al meer dan 4,2 miljoen keer bekeken.
Alle foto's zijn nu ook in full HD- formaat te zien!


Weer en klimaat

Waar en wanneer is het in Italië goed weer?
Op onze pagina over weer en klimaat vindt u overzichtelijke kaartjes en een klimaattabel, waardoor dat snel duidelijk wordt.


Monumentenatlas

Alle bezienswaardigheden die we tijdens onze internationaliseringsreis naar Bassano del Grappa in de Veneto bekijken, staan in de monumentenatlas!
Ook mobiel te bekijken met handige kaartjes voor de locatie en gps-bepaling van je eigen positie.


I luoghi del commissario Montalbano

Commissaris Montalbano is een romanfiguur die de hoofdrol speelt in een aantal novelles en romans van de Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri. Van de boeken is een tv-serie gemaakt die in ItaliŽ razend populair is. Salvo Montalbano woont en werkt in de fictieve plaats Vigata, in de gemeente Montelusa. De tv-serie is opgenomen op de mooiste locaties van SiciliŽ. In deze video laat Maarten je zien waar je ze kunt vinden.


DE Italiaan

Het schetsen van een portret van een volk is een hachelijke onderneming. Om een portret goed te laten lijken, is het namelijk noodzakelijk datgene wat opvalt uit te vergroten, ook de wat minder fraaie trekjes. Toch doen we een poging tot een karakterschets.


Eerste Wereldoorlog

In het noordoosten van Italië heeft de Grande Guerra diepe wonden geslagen die nog altijd niet helemaal zijn geheeld. Hoe zat dat nou precies met Italië en de eerste Wereldoorlog?


Ruillink plaatsen?

Hebt u een site die een vermelding op belpaese.nl waard is en bent u bereid een link te plaatsen naar Belpaese.nl?
Dan is het misschien een goed idee links te ruilen.


Italiaanse keuken

Wat kan je zoal eten in Italië?
We hebben de klassiekers voor u verzameld. Sommige met recept, om zelf uit te proberen.

Capaci 1992

En verder: